Geveltechniek Statica


Waarom deze cursus?


Hoe zorg je dat een gevelelement in Nederland voldoet aan gestelde eisen en bepalingsmethoden wat betreft de sterkte en stijfheid van de constructie? En vervolgens, hoe veranker je dit ‘niet-dragende gevelelement’ op een juiste wijze aan de achterliggende constructie rekening houdend met alle optredende krachten?
 
De cursus Statica biedt een basis voor het berekenen van representatieve gevelelementen om te komen tot een goede dimensionering van de totale gevel. Dit, aan de hand van mogelijk optredende belastingen op de gevel en de spanningen en vormveranderingen die dit in de gevelconstructie veroorzaken.


Resultaat


Na het succesvol afronden van de cursus:

  • heb je actuele kennis over berekeningsmethodieken, toetsingscriteria en achtergronden
  • heb je vele rekenvoorbeelden en beschik je over het VMRG naslagwerk ‘Gevels en Statica’
  • heb je voldoende basiskennis voor het volgen van de vervolgcursus Geveltechniek Statica vervolg

Onderwerpen die aan de orde komen zijn:

  • De rekenmethodiek en toetsingscriteria volgens de Euronormen, gevolgklassen en belastingen. De relatie tussen Eurocodes en productnorm zoals EN13830 (ook CE markering). En meer specifiek: wat betekent dit voor de berekeningen voor gevels en puien?
  • Het bepalen van belastingen en afleiden van belastingcombinaties voor de gevelelementen is daarbij een onderdeel van de berekeningen. Denk aan permanente belastingen, windlasten of meer bijzonder aan seismische, temperatuur- of accidentele lasten. Bepaling van de windgebieden, terreinruwheid, de druk op de gevel en het voldoen aan vereisten qua sterkte en stijfheid worden daartoe tevens behandeld.
  • Aan de hand van vele rekenvoorbeelden en bijbehorende tabellen leer de correcte dimensionering van de gevel op sterkte en stijfheid. Dit voor diverse (combinaties) van materialen, o.a. op basis van bepaling van krachten, doorbuigingen, traagheids- en weerstandsmomenten.
  • De wijzen waarop je de verankering en borging van de gevel aan de ruwbouw kan realiseren met oog voor toleranties, het overbrengen van krachten en voorkomen van bezwijking en dat bij diverse materiaalkeuzes. Ook hierbij weer praktijkvoorbeelden en berekeningen.


Voor de oefeningen (casus) en berekeningen (onder andere in Excel) is het gebruik van een wetenschappelijke rekenmachine en een computer/ laptop noodzakelijk. Ook is er voor gevorderden een vervolg op deze module: ‘Geveltechniek Statica vervolg (2)’.


Voor wie?

Ben je constructeur, engineer, werkvoorbereider of ben je werkzaam in een andere ontwerpende of technische functie waarvoor kennis van statica specifiek gericht op de gevelbouw gewenst is? Dan biedt deze module je een goede basis om met meer inzicht aan de slag te gaan en de benodigde berekeningen te kunnen maken.

De opleiding is niet alleen bedoeld voor leden van de VMRG en VKG. Integendeel. De opleidingen van het Kenniscentrum Gevelbouw zijn (open) opleidingen voor iedereen die een mooie toekomst binnen, of in samenwerking met, de gevelbouw na streeft.


Organisatie en docenten 

De cursus wordt verzorgd door een gerenommeerde docent die vanuit eigen kennis, ervaring en visie deelnemers meer inzicht geeft in de hedendaagse gevelbouw. De VMRG Academy ontwikkelt de inhoud van de cursus en draagt zorg voor de docenten. SKG-IKOB zorgt voor de organisatie van de opleidingen. Ook kan deze cursus in-company worden verzorgd. Neem in dat geval contact met ons op via 088-2440100, per e-mail: opleidingen@skgikob.nl of via ons contactformulier.


Opleidingslocatie

Geldermalsen


Data

11 juni, 18 juni en 25 juni 2024


Subsidie

Om in aanmerking te komen voor subsidie neem voor aanvang contact op met:

  • Stichting OOM als je bedrijf de CAO Metaalbewerking (Metaalnijverheid / BV11) volgt. Voor meer informatie zie www.oom.nl. Je kunt in aanmerking komen voor de PTT regeling
  • Stichting A+O  als je bedrijf de CAO Metaalindustrie (Grootmetaal / BV10) volgt. Voor meer informatie zie www.ao-metalektro.nl
  • SSWT als je bedrijf de CAO voor de Timmerindustrie volgt. Voor meer informatie zie www.sswt.nl


Vooropleiding

Geen bewijs van eerdere opleiding nodig. HBO denkniveau wenselijk.


Duur

Drie dagdelen van 13.00 uur tot 17.00 uur
Vooraf zal er van 12.00 tot 13.00 uur een lunch worden aangeboden.

Prijs

€570,- incl. lesmateriaal, lunch, koffie/thee. Excl. BTW


Certificaat

Deze cursus bevat een tussentijdse toets en een eindtoets. U ontvangt een certificaat van deelname.

Trainingsdetails

Aangeboden door:

SKG-IKOB Opleidingen
  • vanaf  570.00
  • Nederlands
  • 18 - 25 deelnemers